11 november 2016

Wat kost een goede bruidsfotograaf?

Als jullie op zoek gaan naar een bruidsfotograaf, kom je er al snel achter dat de prijs van een (goede) fotograaf nogal kan variëren. Hoe kan dit? Het zijn toch allemaal professionals?

Om te beginnen is er een grote diversiteit in de stijl van de fotografie. Richt de fotograaf zich meer op de klassieke fotografie, dan zal de prijs van een fotoreportage aanzienlijk lager zijn dan wanneer hij/zij er een moderne stijl op na houdt. Dit is een simpel geval van vraag en aanbod. Steeds meer bruidsparen kiezen voor de moderne journalistieke stijl en deze fotografen zijn dus snel volgeboekt. De bekende trouwwebsites en fotoawards hebben deze stijl van fotograferen nog een extra boost gegeven.
Dan is er nog een groot verschil tussen de hobby/parttime fotografen en de fulltime fotografen. Soms is een goede hobbyfotograaf net zo goed als een fulltimer, maar hoe weet je het van te voren? Een hobbyist hoeft natuurlijk niet te leven van zijn inkomsten als fotograaf en kan daardoor zijn diensten voor een lager tarief aanbieden.
Een goede fulltime fotograaf kost tussen de €1000 en €1500 voor een groot deel van de dag. Hoeveel uren een fotograaf aanwezig is voor dit bedrag verschilt een beetje. Voor deze prijs mag je tegenwoordig professionele foto’s verwachten die jullie op hoge resolutie ontvangen om daar eventueel zelf mee aan de slag te gaan.
Een bruid vroeg mij eens:

Waarom is een fotograaf zo duur?

Ik gaf haar het volgende antwoord: Duur?
Het trouwseizoen duurt maar een klein deel van het jaar. In deze periode zijn voornamelijk de vrijdagen en zaterdagen in trek als trouwdatum. Hierdoor blijft er maar een beperkt aantal dagen over per seizoen. Dan de kosten: Een beetje camerabody kost meer dan €3000 en gaat ongeveer 4 jaar mee. De meeste fotografen hebben 2 van deze camera’s. Een als reserve of met een andere lens. Dan heb je nog de BTW (21%), verzekeringen, promotiekosten, vervoerskosten en heel veel randapparatuur en software. De gemiddelde bruiloft kost mij ongeveer 24 uur. De bruiloft zelf, kennismakingen, nabewerken van de foto’s en albumdesign. Hierdoor is het uurtarief zo laag dat ik me afvraag of ik eigenlijk ook niet een hobbyist ben… Gelukkig kwam deze bruid samen met mij tot de conclusie dat het dus best wel meevalt.
Edwin Verhoef

Onderwerpen van deze bruiloft:

Geef een reactie